УРУЧЕНО 110 СЕРТИФИКАТА СРПСКИМ ЗАНАТЛИЈАМА
27/02/2024
Срећан 8.март МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЖЕНА!
08/03/2024

НЕ ПОСТОЈИ ДИСКРИМИНАЦИЈА ДОМАЋИХ ИНВЕСТИЦИЈА НА РАЧУН СТРАНИХ

 

„У Србији апсолутно не постоји дискриминација домаћих инвестиција на рачун страних“ нагласио је министар привреде Слободан Цветковић јуче на панелу „Изазови привреде Србије: Поглед домаћих и страних инвеститора“, који је одржан на Копаоник бизнис форуму.
"Проблем је између потентности домаћих и страних инвеститора. Наша предузећа, породичне фирме, почела су да се развијају 90-их година, прошла су санкције, бомбардовање и остале проблеме инфлације, хиперинфлацију и просечни привредник акумулирао је пет, 10, 20 милиона евра, то су неки максимуми. За разлику од страних фирми које долазе из привредног амбијента у којем су могле да акумилирају милијарде и самим тим да у Србију уложе 200, 300 милиона евра“ нагласио је минисар Цветковић.

Цветковић је истакао да је циљ српске привреде да придобије што већи број страних инвеститора и додао да су стране инвестиције и страни инвеститори, прво велики, а друго запошљавају велики број радника и доносе нове технологије. „Страни инвеститори имају своја тржишта, вуку домаћу привреду. Домаћа привреда постаје нека врста коопераната тих великих система и у будућности могу постати извозници на та тржишта. Знам да би сви волели да имамо привреду коју смо имали за време Југославије, гиганте који запошљавају 20.000 људи, али то није реално“ рекао је Цветковић.
Министар је истакао да кроз оно што се ради, помаже домаћа привреда и да сигурно постоје могућности да се фокуси можда додатно боље изоштре.
„Стране инвестиције су одлична ствар, оне директно повлаче домаће инвестиције, отварају нова тржишта, терају нас да се развијамо, унапређујемо, уводимо стандарде“ истакао је министар Цветковић и позвао домаће привреднике да дају конкретне пројекте.
Министар Цветковић је на панелу говорио и о резултатима примене Закона о улагањима, о страним директним инвестицијама, о развоју малих и средњих предузећа, о бенефитима оствареним програмима подршке развоју пословне инфраструктуре, као и о подстицајима привредника од стране Фонда за развој и Агенције за осигурање и финансирање извоза.