Образовањем до успешне жене – одборница СПС-а Данијела Малетић
08/10/2020
Гостовање председника Градског одбора СПС Нови Сад у емисији ПОЛИТБИРО
29/01/2021

Одборница у Скупштини Града Новог Сада, Данијела Малетић за Објектив24 : Ако нисмо добре себи, нећемо бити ни другима

"Не окрећите главу, никад, нигде и ни од чега. Кад год можете покушајте да помогнете, али никад немојте одмагати."
Одборница у Скупштини Града Нови Сад и чланица Градског одбора СПС Нови Сад, Данијела Малетић, дала је опширан интервју за ОБЈЕКТИВ24.

Цео интервју у наставку

На који начин организујете себе и уклапате све пословне и приватне обавезе?
Као и свака жена, која покушава да уклопи пословне обавезе са обавезама које има као мајка и супруга, наилазим на безброј ситуација које показују да то није ни мало лако. Мислим да је основа- бити добар организатор, а то постајемо оног момента кад схватимо да не морамо све ми саме да обавимо, умеју и други, па по некад чак боље од нас.
Са троје мале деце мој дан почиње веома рано. Након што их испратим у школу и вртић трудим се да све што имам обавим док се не врате. Понекад ми се на крају дана чини- да они мене успављују- не ја њих.
Шта Вам најтеже пада у свему томе?
Брзина којом живимо, као и оно вечито питање, које свака жена по некад себи постави- како сачувати себе за себе? Ако нисмо добре себи, нећемо бити ни другима. Можда звучи као флоскула, али је стварно тако. Мале ствари су потребне да нас оживе, некад је то кафа са другарицом, некад је то сат времена самоће, шта год било, за то је потребно време, а понекад га нема и то ми јако смета.
Покренули петицију за усвајање Закона о социјалном предузетништву, како напредујете?
Петицију сам покренула у сарадњи са удружењима жена Бизнис на штиклама и Форумом жена Војводине. Од јуна месеца траје прикупљање потписа, уз мање застоје због тренуте епидемиолошке ситуације. Где год смо се појавили присутни радо потписују. Овај закон се односи на велики број социјално угрожених категорија и његово усвајање ће бити основ да и држава и правна и приватна лица, како из земље и иностранства, могу да оснивају социјална предузећа где би се корисници социјалних услуга запошљавали.
На јучерашњем састанку са министарком Горданом Чомић договорени су даљи циљеви ка усвајању овог закона.
Образовањем до успешне жене
Образовањем до успешне жене је хуманитарни пројекат који је покренут у сарадњи са Народним универзитетом у Нишу. Кроз њега покушавамо да одређеним категоријама жена, које имају проблем да се запосле, омогућимо стицање новим знања или усавршавање. Пројекат се односи на четири категорије жена: жене са инвалидитетом, жене са децом која имају инвалидитет, жене старије од 45 година и жене са села.
Какав је одазив потенцијалних донатора?
Србија је показала да је земља великих и хуманих људи и да има доста социјално одговорних компанија које увек желе да помогну.
Колико је интересовање жена за овај пројекат?
Одзив је добар, а то говори да жене улажу труд и да желе да раде на себи. Драго ми је што на овај начих можемо бар мало да допринесемо.
Која се занимања највише траже?
Углавном је велико интересовање за занимање геронто-домаћица, ал има и жена које желе да усаврше своје знање за рад на компјутеру или да науче страни језик. Интересантна су и занимања неговатељице, савремени бизнис секретар, стилиста женских фризура и многа друга.
Недавно сте постали добитница признања Дама године, какве утиске носите са те манифестације?
Дама и џентлмен године је прелепа, али и веома професионално организована манифестација иза које стоји Дејан Пантић и коме прво желим да се захвалим што сам постала део те приче. Много значи када неко препозна шта радите и одлучи да ваш рад награди. Било је дивно бити раме уз раме са свим успешним женама из региона те вечери, бити једна од њих. То је велики подстрек, али и обавеза.
Да ли се слажете са констатацијом да се мушкарци плаше успешних жена?
Мој не! (Смех)
Мислим да не треба генерализовати. Свако има другачију дефиницију успеха. Вероватно има и обрнутих ситуација, ал мислим да је суштина у једном мушко-женском односу- подршка и поштовање, наравно поред љубави.
Имате ли поруку за крај?

Не окрећите главу, никад, нигде и ни од чега. Кад год можете покушајте да помогнете, али никад немојте одмагати.


Аутор: Ивана Кнежевић
 

Видео:Дама и џентлмен године регион - 2020 Данијела Малетић
Извор: YouTube
Власник: MSD events