Амбасадор Турске посетио Новосадски сајам
04/05/2023
Делегација СПС положила цвеће на спомен-обележје Бошку Перошевићу
13/05/2023

9. МАЈ – ДАН ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ!

 

ДАН ПОБЕДЕ - 9.МАЈ се обележава у знак сећања на безусловну капитулацију Нацистичке Немачке чиме је окончан Други светски рат нa територији Европе.
Девети мај се слави као Дан победе над фашизмом у Другом светском рату. Тај најкрвавији оружани сукоб у историји човечанства, који је почео 1. септембра 1939. године нападом нацистичке Немачке на Пољску.

Такође, овај дан се обележава као Дан Европе, који се везује за почетак стварања Европске економске заједнице, данашње ЕУ, пет година касније.
Након незаустављивог похода Црвене армије и њеног освајања Берлина, нацисти, чији се фирер убио 30. априла у свом бункеру, приморани су да спусте оружjе и потпишу безусловну капитулацију. Иако су се нацистички команданти у Берлину предали савезницима, квислиншке снаге и немачки окупатор у Југославији нису положили оружје, већ су борбе настављене до 15. маја 1945. године.

Градски одбор Социјалистичке партије Србије Нови Сад трајно чува и негује успомену на храбре људе који су се борили против фашизма и за ту борбу страдали, ово је прилика да се са поносом сећамо тих година, да поштујемо жртве и да схватимо да Србија заједно са другима може градити будућност као што је то чинила и пре више од 70 година.

СМРТ ФАШИЗМУ, СЛОБОДА НАРОДУ!