Председник Градског одбора СПС Нови Сад-честитао Дан државности
15/02/2022
Приредбе посвећене лепој речи, уметности и образовању од 3. до 10. марта на Новосадском сајму
01/03/2022

Адице добиле савремен дом здравља . Ускоро обнова дома здравља на Новом насељу

 

Уз примарну здравствену заштиту, директор Дома здравља “Нови Сад” др Веселин Бојат, потпредседник ГрО СПС Нови Сад, каже да та установа не би била лидер у тој области када би се бавили само пружањем здравствене услуге. !

– Оно на шта сам као директор посебно поносан је чињеница да су под мојим руководством уродиле плодом обимне анализе, којима је утврђено апсолутно стање свих објеката, а има их 39 у саставу Дома здравља “Нови Сад” на територији општине Нови Сад – истиче Бојат. – Свака од тих анализа представљена је у виду детаљног елабората који говори о потребама грађана, али и најбољег функционисања Дома здравља. Драго ми је што сам све време имао сјајну сарадњу са Градом Новим Садом и градоначелником Милошем Вучевићем, који су реаговали брзо на све наше захтеве и омогуићили нам да реализујемо идеје. Мислим да Град први пут има озбиљну визију и представу о примарној здравстеној заштити, о томе шта треба чинити и где треба улагати, захваљујући опсежно урађеној анализи.

Како каже, успели су, на сву срећу, двадесетак дана пред пандемију коронавируса да реконструишу објекат Дома здравља “Нови Сад” на Лиману, а који је оправдао сва улагања, као и неко чекање и незадовољсртво грађана, пре свега Лимана, с обзиром на то да су морали да потраже здравствену услугу у неком другом објекту Дома здравља “Нови Сад”.

– Лиман је, по свим референцама и параметрима, апсолутно најквалитетније изграђени и најбоље опремљени објекат у југоисточној Европи – са поносом каже директор Бојат, рекавши да је тај објекат носилац престижне награде која се додељује у том делу Европе за три лауреата. Прошле године су то били Дом здравља “Нови Сад” за постизање највеће енергетске ефикасности у области здравствених објеката у том делу Европе, један мађарски професор и Влада Републике Србије за “Турски ток”.

То је, заиста, престижна награда, сведочи наш саговорник, која, како каже, има између осталог и свој бенефит. Наиме, захваљујући таквом Дому здравља у Новом Саду, Србија има право да не врати око 10 одсто новца, који је уложила Европска банка за обнову и развој.

– То нису мале паре, зато смо први на листи са одобреним пројектом и планираним новцем за реконструкцију објкета на Новом насељу, који је нарочито у последњих неколико година израбљен са свим ангажовањем услед пандемије коронавируса – објашњава др Веселин Бојат. - Очекујемо на пролеће да се крене у тај подвиг, најкасније до лета. Реконструишући Лимански објекат, све проблеме на које смо наилазили смо успут и решавали, те имамо ту предност да то благовремено отклонимо и побољшамо, те ће можда бити чак и за нијансу бољи од Лимана. Оно што сматрам личним задовољством је постојање објекта на Адицама, који је проистекао из анализе стања Дома здравља за потребе грађана.

Он је подсетио да је елаборатом утврђено да се насеље попут Адица, у ком живи готово 20.000 младих, радноактивних и репродуктивних људи, веома брзо шири и развија. зато им је требао објекат који ће бити већи од садашњих потреба. Тако да је, уместо 900 метара квадратних, објекат за скоро 40 одсто и има око 1.300 метара квадратних јер се водило рачуна о повећању броја становника у ближој будућности.

- Грађевински је завршен, уноси се намештај, купљен је и део опреме новцем Града, те се надам да ће у марту засијати у пуном сјају и почети да прима своје прве пацијенте – усхићен је директор Дома здравља “Нови Сад” Веселин Бојат. - Морам истаћи одличну сарадњу свих јавних предузећа у граду, која решавају проблеме врло ефикасно. Тако смо током обиласка објекта на Адицама приметили да нам треба још петнаестак паркинг места око објекта, те је убрзо и то решено са надлежнима и дат је налог да се крене у реализацију. Радници ЈКП “Градско зеленило” су по киши пред отварање радили на уређену зелених површина око објекта на Лиману, а врхунац свега је да се у том раду осетила искрена жеља да дају свој допринос, што је за сваку похвалу.

У даљем разговору, директор каже да су реконструисали и објекат у Алмашкој 4, који представља Репродуктивни центар Дома здравља “Нови Сад”, а пројекат је реализован захваљујући максималној подршци Града и Славице Ђукић Дејановић. Та здравствена установа се врло озбиљно односи према решењима неких проблема, а у овом случају је то пронаталитетна политика, односно здравље младих и трудница.

- У Репродуктивном центру ће млади и будући родитељи имати подршку и едукацију за све, од физичког до менталног здравља – прича наш саговорник. - Ту имамо нову Школу за труднице, која је иначе бренд Дома здравља “Нови Сад”, а част и задовољство је што су по узору на нас почеле да је отварају и друге здравствене установе овог типа по земљи. Затим је ту смештена Школа родитељства, као и Школа за баке и деке.

Постоје и саветовалишта која се тичу различитих тема попут штетности пушења и слично. У Репродуктивном центру ради и јувенилни гинеколог.

________________________________

Ускоро нови објекат на Видовданском насељу
Према директоровим речима, урадили су и низ мањих реконструкција по граду, али оно што је велика идеја јесте изградња новог објекта Дома здравља “Нови Сад” на Видовданском насељу. Идеја је потекла из те здравствене установе након урађених опсежних анализа стања, а препозната је од стране Града. Конкурс је готов и пројекат је прихваћен, а др Веселин Бојат сваког дана очекује полагање камена темељца.
Објекат би требало да покрије потребе пружања здравствене услуге у том делу града. Како каже, изградња објеката у одређеним деловима града не представља само олакшање људима који ту живе, већ и ратсерећење оних објеката којима је гравитирало то становништво.


Извор: Dnevnik.rs