Одржан проширен састанак Градске организације
31/08/2021
Отворен 88. Међународни пољопривредни сајам у Новом Саду
18/09/2021

Душан Бајатовић одговорио на провокације Лигаша

 

На иницијативу лигаша и Војвођанске партије реаговао је и председник Покрајинског одбора СПС у Војводини Душан Бајатовић. Он каже за “Дневник” да је Војвођанин/Војвођанка географски појам И да Срби воле да се идентификују по географским појмовима: Херцеговац, Босанац, Славонац, чак и Црногорац.

Ако је слобода мисли или последица бомбардовања ради увођења демократије - никад никоме добро донело није - онда би то била некаква нација војвођанера. Дакле, не Војвођанин, него војвођанер – наводи Бајатовић. - Које то историјско питање решава, културно, ментално, коју традицију описује? У Војводини се Мађари изјашњавају као Мађари, Словаци као Словаци,… и свих осталих 37 националних заједница по ономе што јесу. Само Срби би требало да се изјасне као војвођанери. Таквих Срба нема много, али за политички рокенрол некоме овде или из туђине, довољно.

Чанак политички потрошен

Бајатовић наводи и да разуме зашто, “иако политички потрошен, Ненад Чанак може да има регионалну турнеју где га примају на инкриминисаним дворовима исте такве личности, јер он и њему слични исто мисле Србији,” али да не разуме зашто се једној “неутемељеној бесперспективној политичкој идеји даје толико микрофона и страница у Србији?

Срби, а и Србија, имају много значајнија економска и национална питања отворена, од једне петоколонашке идеје о нацији војвођанера. Ватра се не гаси бензином! Ово кукавичје јаје треба поразити презиром, не само према идеји, него и према онима који је заговарају – наводи шеф војвођанских социјалиста Душан Бајатовић.

Каже и да су се у Југославији практично само Срби изјашњавали као Југословени.
- Последице видимо. Босанац? Данас знамо да је то погрешно. Да бисте постали војвођанер не постоји ни религијска основа. Ни језик, ни писмо. А шта се онда хоће? – пита Бајатовић. - Уставни суд је јасно рекао, када је оцењивао Статут АПВ, да не постоји основ да је донесен на основу права грађанки и грађана Војводине и поништио све одредбе које су поништавале Србију, чији је српска Војводина северни део. Дакле, може аутономија по Уставу Србије и у Србији.

извор: dnevnik.rs