Душан Бајатовић одговорио на провокације Лигаша
02/09/2021
ОСУДА НАСИЉА и ВАНДАЛСКОГ РАЗБИЈАЊА ПРОЗОРА НА ПРОСТОРИЈАМА СНС
05/11/2021

Отворен 88. Међународни пољопривредни сајам у Новом Саду

 

У присуству државних званичника из земље и региона свечано је отварен 88. Међународни пољопривредни сајам, као и 53. Међународног сајам лова и риболова и Сајам екологије који се одржавају од 18. до 24. септембра, на Новосадском сајму.
Манифестацију је отворила министарка трговине туризма и телекомуникација Татјана Матић, а присутнима су се обратили и генерални директор Новосадског сајма и председник Градског одбора СПС Нови Сад Слободан Цветковић, председник Покрајинске владе Игор Мировић, председник Владе Републике Српске Радован Вишковић, амбасадор Чешке Републике Њ.Е. Томаш Кухта и заменик градоначелника Новог Сада Милан Ђурић

– Честитам директору Новосадског сајма и Новосадском сајму што је после непуне две године успео да организује један од најугледнијих сајмова у Европи, а ова приредба је доказ да живот мора да се настави даље и да морамо научити да живимо с вирусом ковид-19 и да уложимо додатне напоре да вакцинација буде успешнија како би се створили услови за даљи успешан развој економије и пољопривреде и свих других сектора – рекла је министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић приликом отварања 88. међународног пољопривредног сајма, 53. међународног сајма лова и риболова и Сајма екологије.
- Сигурна сам да ће ових недељу дана Србија бити центар региона кад је реч о пољопривредној и прехрамбеној индустрији која је од изузетног значаја за раст БДП Србије, с обзиром на то да је на овој престижној манифестацији присутно више од 800 излагача из Србије и 17 земаља света.
Она је указала да је Новосадски сајам успешно организованим септембарским сајмовима потврдио вишедеценијски висок рејтинг, као и то да је изградио сајамску манифестацију којом се Србија поноси јер је препознатљива у регионалним, европским и светским оквирима. Највеће задовољство је то што се велики број компанија управо на овом Сајму упознао с тржиштем Србије, што су многи уговори о сарадњи потписани баш на овом простору и надам се да ће тако бити и сада, да ће се многе компаније, који сад први пут излажу на Новосадском сајму и у нашој земљи, вратити и трајно задржати на нашем тржишту – истакла је Татјана Матић.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић оценио је да је, у околностима пандемије корона вируса, с којим цео свет живи дуже од годину дана, отварање Сајма велики дан.
Он је изразио уверење да ће овај Сајам, због изазова пандемије бити симбол повратка у уобичајене токове живота и рада.
Чешка је земља партнер Пољопривредног сајма, а амбасадор Чешке Републике у нашој земљи Томаш Кухта истакао је да је организовање ове манифестације на традиционалан начин, уз присуство излагача и посетилаца, изузетан корак.
– Пољопривредна производња је један од значајних чинилаца у БДП-у Републике Српске, а Србија је наш највећи спољнотрговински партнер и највећи инвеститор – рекао је председник Владе Републике Српске Радован Вишковић. –Очекујем да ће привредници из Српске искористити Сајам за нова искуства и нове послове, али и да се упознају са знањима и искуствима много моћнијих и већих економија.
– Овакви скупови имају велики утицај на развој економије не само Новог Сада већ и много шире – рекао је заменик градоначелника Новог Сада Милан Ђурић. – Град Нови Сад снажно подржава организацију Међународног пољопривредног сајма и из године у годину повећава средства у буџету за подршку пољопривредницима, а посебно младима.

Специфичне околности
– Отварајући највећи и најлепше приредбе на Новосадском сајму, не само да мислимо на здравље људи и средине у којој живимо већ и привреде којој на овај начин удахњујемо нови живот – рекао је генерални директор Новосадског сајма Слободан Цветковић. – У овим специфичним околностима, захваљујући узајамном поверењу и подршци, окупили смо излагаче из 17 земаља света, успели смо да све познате сегменте ових сајмова организујемо на традиционалан начин у реалном простору сајмишта. Захваљујем се свима који су нам пружили подршку да приредба буде баш оваква каква је и желим успешно пословање свим учесницима.
Сајам значајан импулс
–Видљиво је да, упркос пандемији, постоји огромно интересовање за Пољопривредни сајам и јасно је да су пољопривредници из Србије и из целог света жељни оваквих манифестација и повратка уобичајених привредних и економских активности – рекла је Татјана Матић након обиласка сајамских штандова. –Пољопривреда у БДП-у Србије има огроман удео, и у складу с тим одржавање Сајма је изузетно значајан импулс за пољопривредне и прехрамбене произвођаче у нашој земљи.

извор: sajam.net