Поштоване другарице, срећан вам 8. март!
08/03/2023
Потписан Протокол о међусобној сарадњи Новосадског сајма и Покрајинског секретаријата за привреду и туризам
20/03/2023

Министар Ружић отворио сајам образовања

 

Част да ове године отвори Сајам образовања припала је министру просвете, Бранку Ружићу који је изразио задовољство због великог присуства младих људи на манифестацији која према његовим речима већ скоро две деценије представља оријентир за каријерне циљеве ученика.
Он је том приликом истакао да је образовни систем у Србији разноврстан, инклузиван, доступан и јединствен по томе што омогућава школовање и на осам језика националних мањина и потом свечано отворио Сајам образовања.
- Мени је посебна част да се налазим на Новосадском сајму и користим прилику да честитам јубилеј и додао да Република Српска и Република Србија морају да буду повезане у научнотехнолошком и образовном смислу. То значи да и студенти који долазе у Србију и они који долазе у Републику Српску и сарадња која постоји између високошлских установа мора стално да се унапређује, рекао је министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво у влади Републике Српске, др Жељко Будимир који је био почасни гост Сајма.

Присутне је поздравио и генерални директор Новосадског сајма, Слободан Цветковић, који је изразио задовољство због сарадње институција на свим нивоима.
- У години јубилеја, када Новосадски сајам са поносом обележава век постојања, велико је задовољство бити део ове синергије између републичких, покрајинских и градских институција и што ова синергија прераста у нешто много веће, што ће, верујем трајати и наредних 100 година. Хала „Мастер“ ће наредна два дана бити стециште знања, јер „Путокази“ доносе најкомплетнију понуду и пресек готово целог образовног система рекао је Цветковић и додаоа да ове године се представило око 40 образовних институција које нуде више од 500 образовних профила средњих и високих школа и факултета из наше земље, али и из Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Републике Српске.

Присутне на отварању поздравила је чланица Градског већа за образовање Дина Вучинић и нагласила да Град, високо вреднује образовање, препознаје улогу те области у развоју целокупног друштва и сходно томе из буџета издваја чак седам милијарди динара за континуирано унапређење услова, како у предшколском, тако и у школском систему Новог Сада. Она је, такође указала на значај Сајма образовања који Град сваке године подржава.

Подршка "Путоказима", годинама је и Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност. На отварању овогодишње приредбе присутнима се обратио Зоран Милошевић, покрајински секретар. – У протеклим годинама доградили смо Медицински факултет, Факултете техничких наука у оквиру Научно-технолошког парка 1, и колоквијално Научно-технолошки парк 2 који је у плану; наравно ту је и Природно математички факултет за Департман за феографију, туризам и хотелијерство. Важно је да смо при крају изградње Студентског културног центра, почињемо изградњу студентског ресторана и поносни на спортско рекреативне активности наших студената, рекао је Милошевић.


За све догађаје, од 7. до 13. марта, који се одржавају на Новосадском сајму, као и значај одржавања Сајмова књига, уметности и образовања препознали су: Министарство културе, Министарство просвете, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност, Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, Град Нови Сад, Градска управа за образовање, Градска управа за културу, Радио телевизија Војводине, Национална служба за запошљавање, Филијала Нови Сад. На Новосадском сајму данас је приређен и Сајам запошљавања на којем је 58 послодаваца понудило готово 1000 радних места.