Председник ГО СПС Нови Сад честитао грађанима Божић
07/01/2023
Представници италијанске регије Фурланија-Венеција-Јулијска крајина посетили Новосадски сајам
31/01/2023

Обележена годишњица Новосадске рације

 

Данас је обележена годишњица Новосадске рације на Кеју жртава рације.

Овог јануара се навршава 81 година од језивог злочина који је наш град завио у црно.

У зиму 1942. године, мађарски фашисти су извршили незапамћен крвави пир над Србима, Јеврејима и Ромима. Рација је спроведена између 4. и 29. јануара 1942. године. Отпочела је у Шајкашкој, наставила се у Новом Саду, а завршила се у Бечеју. На температурама нижим од -20°с и по јаком снегу, људи су одвођени из својих кућа до јама или рупа избушених у леду на реци Дунав где су бесомучно убијани. До 22. јануара убијено је више од 5000 људи из бачког округа.

Председник Градског одбора СПС у Новом Саду Слободан Цветковић упућује најискреније саучешће потомцима пострадалих мученика у Новосадској рацији, ма којој вери и нацији припадали, јер овај злочин и данас представља најдубљи и трајни ожиљак нашег града, али представља и опомену коју морамо пренети млађим генерацијама. Социјалистичка партија Србије остаје предана антифашистичкој идеји и изградњи добросуседских односа међу свим нашим суграђанима. Нови Сад, град херој, не сме и неће дозволити мржњу, нетрпељивост и фашизам.

Само заједничким снагама и преданим радом наш град можемо учинити лепшим и бољим и да га таквог оставимо будућим покољењима!