Завршена реконструкција паркиралишта на Булеварау ослобођења
19/05/2023
Пољопривредни сајам у Новом Саду: Вече шампиона као круна манифестације
26/05/2023

ОТВОРЕН 90. МЕЂУНАРОДНИ ПОЉОПРИВРЕДНИ САЈАМ – највећа сајамска манифестација у држави и региону

 

Свечано је отворен 90. Међународни пољопривредни сајам, највећа сајамска манифестација у држави и региону, и тим поводом свим присутним званицама су се обратили генерални директор сајма и председник Градског одбора СПС мр Слободан Цветковић и градоначелник Новог Сада Милан Ђурић.

Након њиховог обраћања, присутнима су упутили поздравну реч и министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић као и италијански министар пољопривреде Франческо Лолобриђида, који су и званично прогласили 90. Јубиларни сајам отвореним.

Званично са данашњим почетком у 11 часова, сајам ће трајати од 20. до 26. маја и у том периоду прилику да се представе имаће 1100 излагача из 26 земаља широм света.
Као и сваке године, овогодишња земља партнер је Италија, а како из сајма говоре ово је њен трећи наступ на Пољопривредном сајму. Осим привреде, Италија ће посетиоцима представити своје културно-историјске вредности које промовише у „недељи италијанске културе у Новом Саду“, а кроз дегустацију и специјалитете понудити своју препознатљиву гастрономију и врсна вина.

Знак „Најбоље из Војводине“ Новосадски сајам је понео за Пољопривредни сајам у категорији манифестација и као најбољи приредиће оно најбоље, представиће носиоце тог сертификата.

Министарка пољопривреде Јелена Танасковић рекла је да је пољопривреда медју приоритетима Владе Србије, поручила је да српски домаћини производе високо квалитетну храну која заслужује да се нађе на тржиштима света и због тога је један од задатака владе да проналази нове купце.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде ће и ове године бити покровитељ Националне изложбе стоке, Изложбе органских производа, производа са ознаком географског порекла, са ознаком "Српски квалитет" и занатских пива.

На сајму ће традиционално бити присутни и Покрајинска влада и секретаријати па ће Покрајински секретаријат за привреду и туризам представити женско предузетништво и старе занате, мале предузетнике и носиоце ознаке "Најбоље из Војводине" који ће презентовати своје производе и услуге.
Међу најинтересантнијим сегментима Пољопривредног сајма су изложба пољопривредне механизације и Поклон-игра за посетиоце са купљеним улазницама а дародавци су ове године припремили вредне поклоне.

Најскупљи трактор на Пољопривредном сајму, како је најавио генерални директор Новосадског сајма Слободан Цветковић, биће трактор Цасе ИХ Стеигер 500, који кошта 462.000 евра+ПДВ.
Цветковић је најавио да ће 21. маја бити одржано такмичење у препонском јахању, а као и прошле године биће одржани Дан сточара и Дан воћара.

Милош Вучевић, потпредседник Владе Србије, министар одбране и претходни градоначелник Ново Сада позвао је све грађане да посете Међунардони пољопривредни сајам у Новом саду, где ће се ове године представити више од хиљаду излагача из 26 држава света.