Свечано отворена четврта ауто мото берза у Новом Саду
16/09/2022
Дан ослобођења Новог Сада
23/10/2022

Отворени 54. међународни сајам лова,риболова и екологије

 

Данас је у Новом Саду свечано отворен 54. Међународни сајам лова и риболова и Сајам екологије који ће трајати до другог октобра на Новосадском сајму.
Генерални директор Новосадског сајма и председник Градског одбора СПС Нови Садмр Слободан Цветковић поручио је да ће Нови Сад у наредних пет дана бити лидер у промоцији лова и риболова. Он је додао да овогодишњи „ЛОРИСТ“, окупља око 100 излагача из Србије, Мађарске, БиХ и Аустрије, те да су уз изложбену поставку у халама и на отвореном делу Сајмишта, организоване и стручне активности, радионице, едукације, а излагачи најављују и бројне занимљивости, такмичења и атракције.

– Изузетно сам почаствован што сам добио прилику да отворим 54. међународни сајам лова и риболова и Сајам екологије – рекао је председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор отварајући ову манифестацију на Новосадском сајму.

– Спадам у групу немалог броја људи који су одрастали пратећи сајамска дешавања, међу којима је ова манифестација међу најзначајнијима на Новосадском сајму, а протекле 54 године потврђују спремност и интелектуалну способност науке и привреде да једну овакву манифестацију освеже и учине актуелном јер је то и једини пут да оваква манифестација буде привлачна и респектабилна толико дуго.
По Пасторовим речима, у првом моменту ова манифестација била је посвећена хобију, лову и риболову, али је знатно нарасла.
– Овај сајам прерастао је у приредбу где су лов и риболов мање питање забаве и хобија, а више питање екологије и газдовања ресурсима које имамо – рекао је Пастор захваливши стручњацима присутним на сваком штанду и указавши да с правом можемо бити поносни на сарадњу науке и газдовања, науке и јавног сектора.
– Догодине се обележава 100 година Ловачког савеза Војводине, па и тај јубилеј показује какво богатство имамо, какво богатство смо наследили и каквим богатством треба да газдујемо. То потврђују и две децениије од оснивања Јавног предузећа „Војводинашуме“, које у области екологије и области газдовања водама и шумама, дивљачи и рибама има посебну друштвену улогу и значај и у наредном периоду биће значајан стуб развоја ове врсте привреде, односно овог начина размишљања – рекао је Пастор.
Истакао је да је овај сајам у суштини окренут образовању и неговању оног што се кроз образовање понесе.
– То је одговорност према себи, према природи коју смо наследили и коју треба да сачувао и предамо, одговорност да се бринемо за своје окружење и сигуран сам је то основна порука овог сајма – нагласио је Пастор.

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Чедомир Божић је казао да се апсолутно помаже рад Новосадског сајма, посебно у превазилажењу последица ковид кризе, а подршка не изостаје ни ловству.

– Покрајински секретаријат за пољопривреду је у претходној години за потребе ловства издвојио 48 милиона динара, ове године износ је повећан на 71 милион, док је за наредну годину планиран буџет од 91 милион динара. Када је реч о стогодишњици Ловачког савеза Војводине, секретаријат је у претходних месец дана издвојио 9,5 милиона динара као подршку отварању Музеја ловства Војводине – објаснио је Божић.

– Већ 54 године почетак јесени у нашем граду обележавамо управо Лористом, као местом сусрета бројних излагача из земље и иностранства – рекао је заменик градоначелника Новог Сада Милан Ђурић. – Поред тога што презентује најновију понуду, производе, престижне експонате и трофеје, ова сајамска манифестација подстиче едукацију и усавршавање стручњака, покреће важне теме и размену искустава и, оно што је несумњиво најважније, шири свест о важности очувања животне средине и увођења енергетски ефикасних система – указао је Ђурић.
По његовим речима, на штанду Градске управе за заштиту животне средине Новосађани ће моћи да добију детаљне информације о пројекту замене столарије, како би се уштедела енергија.

– Град Нови Сад је за пројекте повећања енергетске ефикасности ове године обезбедио више од 70 милиона динара и позивам заинтересоване грађане да конкуришу и обезбеде 50 процената средстава за унапређење енергетске ефикасности у својим домовима – поручио је Ђурић.

Указао је, такође, да Новосадски сајам, упркос различитим изазовима, успева да одржи традицију, те професионално и успешно организује сајамске манифестације, од којих већина има међународни карактер.

– Новосадски сајам је током свог пословања и постојања стекао углед и ван граница наше земље и постао је бренд Новог Сада. Град то препознаје, подржава и подстиче своја предузећа и установе да учествују на приредбама које се организују – рекао је Ђурић.

У складу са Сајмом екологије, учесници свечаног отварања засадили су по једну садницу Панчићеве оморике, познате по томе што упркос осетљивости на негативно деловање човека у њеном природном станишту, веома добро успева у загађеним урбаним срединама.