Председник ГрО СПС Нови Сад честитао Васкрс!
24/04/2022
Председник Србије Александар Вучић и премијер Мађарске Виктор Орбан свечано су отворили 89. међународни пољопривредни сајам
22/05/2022

Пољопривредни сајам почиње у суботу, 21. маја

 

Пољопривредни сајам, који ће бити одржан од 21. до 27. маја, данас је најављен на Новосадском сајму. Окупио је 1.100 излагача из Србије и још 21 државе. Наступају појединачно, али и у колективним посетама којих ће бити девет.

-

У односу на 2019. се налазимо на 75 одсто тог Сајма. Земља партнер нам је Мађарска која је, на наше велико задовољство, препознала значај највеће аграрне приредбе у овом делу Европе и подржала нас као Земља партнер. Подсетићу вас, 2010. је била прва Земља партнер Пољопривредног сајма, рекао је Слободан Цветковић, генерални директор Новосадског сајма. - Изложбу пољопривредне механизације најновије генерације видећете на отвореном простору Новосадског сајма где ће се представити чланице Пословног удружења увозника и извозника пољопривредне механизације. Пољопривредну механизацију изложиће и фирме из Србије које нису чланице Удружења као и компаније из Италије, Турске, Аустрије, Словеније, Шпаније, Румуније, Бугарске и Чешке. Најскупљи експонат биће на штанду компаније ИТН Гроуп - у питању је самоходни силажни комбајн марке КРОНЕ БИГ X модел 680 чија је вредност 450.000 евра. Нова на Сајму биће и специјална изложба - у Хали 3, биће изложени експонати из богате поставке Пољопривредног музеја у Кулпину и Музеја Жеравица. На поставци под називом "На корак до века", моћи ће да се види све - од мотике до пољопривредних машина. То је део пројекта, који ће као едукативно-историјски садржај усмерити пажњу на историју аграра у Војводини, али и подсетник на јубилеје које ће Новосадски сајам обележити следеће године. У оквиру пратећег програма Пољопривредног сајма, посетиоци ће имати прилику да 21, 22. и 23. маја присуствују јавном оцењивању говеда, коња и оваца. У среду, 25. маја биће одржан Препонски камп у организацији Коњичког центра "Новосадски сајам", а истог дана и такмичење у препонском јахању, 26. мај је Дан сточара и дан свечаног уручења признања уз дефиле награђених грла стоке. Истог дана, 26. маја је и Фијакеријада, нагласио је Цветковић и напоменуо да најтежи бик овог Сајма - Велиша, долази из Пољопривредног газдинства Браћа Јеремић, сименталске је расе, стар готово четири године.

- Мађарска је водећа земља у Европи када је реч о пољопривреди и Србија је за нас важан регионални партнер, с којом бележимо раст трговинских односа па у Нови Сад долази највиша политичка делегација предвођена премијером Орбаном, рекао је Др Атила Пинтер, амбасадор Мађарске у Србији.
Мађарска ће се представити на три локације. У Хали 1 на националном штанду, потом у појединачним наступима још готово 50 компанија, као и у Аули Новосадског сајма и у Новосадском позоришту где ће представити своје културно наслеђе. Искористиће прилику и поред привреде представити културно-историјске вредности Мађарске и гастрономију кроз дегустације специјалитет мађарске кухиње и вина. У Конгресном центру ће уприличити Дан Мађарске са Бизнис форумом и Б2Б сусретима, између осталог је најавио др Атила Пинтер, амбасадор Мађарске у Србији.

Цене појединачних карата као и улазница за колективне посете нису мењане. Појединачне улазнице стају 600 динара, док у колективним посетама коштају 400 динара по особи. За пензионере, колективне посете, ђака и студената и децу од 7 до 12 година улазница је 300 динара. Породични дан је у среду, 25. маја. Тада цела породица са децом до 14 година, може да посети Сајам уз једну улазницу купљену за 600 динара. Све купљене улазнице су и купони за учествовање у Поклон-игри у којој су обезбеђена два трактора, расипач, прскалица и приколица.

Радно време Сајма је од 9 до 19 часова.
Свечано отварање је планирано за суботу, 21. мај, са почетком у 11 часова.
Напомена:
У суботу, 21. маја, Аула Новосадског сајма ће због Свечаног отварања бити затворена за продају улазница до 13 часова. До тада посетиоци могу да користе Теретни улаз И и Теретни улаз ИИ из улице Бранка Бајића и Улаз између Хале 8 и Хале 9, у улици Новосадског сајма.