Пољопривредни сајам почиње у суботу, 21. маја
19/05/2022
Напредују радови на изградњи новог објекта дома здравља на Видовданском насељу
16/08/2022

Председник Србије Александар Вучић и премијер Мађарске Виктор Орбан свечано су отворили 89. међународни пољопривредни сајам

 

Председник Србије Александар Вучић и премијер Мађарске Виктор Орбан свечано су отворили 89. међународни пољопривредни сајам, указујући да се и у овим кризним временима потврђује блискост односа два народа и двеју држава. Захваливши се на подршци великом пријатељу Србије Виктору Орбану, председник Вучић је истакао да је напредак у јачању економских односа Мађарске и наше земље импресиван.

– Мађарска је била седма земља Европске уније према трговинској размени са Србијом пре само седам година, а данас је број два – рекао је Вучић. – Ове године је Мађарска укупно трећа по обиму трговинске размене са Србијом. Невероватан је напредак наших односа у пољопривредно-прехрамбеној индустрији јер ниво наше размене премашује 200 милиона евра и то ће напредовати. То говори о нивоу пријатељства и поверења, као и интереса које смо изградили.


Оценивши да цео свет очекује веома тешка зима, мада се тренутно у Србији криза суштински и не осећа, Вучић је рекао да је о томе како превазићи кризу разговарано и с мађарским партнерима. – Питао сам премијера Орбана можемо ли да део енергената чувамо у Мађарској и он је у року од секунде рекао да нема проблема, да је то решено и да ће следеће недеље то бити и формално завршено – истакао је Вучић.
Он је нагласио и да ће Србија прискочити Мађарској ако јој буде било шта недостајало и да ће се Србија, ако устреба, међу првима за помоћ обратити северном суседу. – Наставићемо да градимо такав партнерски однос и ми се трудимо да такав партнерски однос изградимо само са земљама Отвореног Балкана – поручио је Вучић.
Пример успешне сарадње двеју земаља јесте и модернизација и изградња пруге за велике брзине од Београда до Будимпеште. Председник Вучић и премијер Орбан су, подсетимо, присуствовали и отварању деонице те пруге од Београда до Новог Сада.
– Све то доказује да наше односе можемо да подигнемо на највиши могући ниво а то потврђује и то што је Мађарска Земља партнер 89. међународног пољопривредног сајма. Верујем да у сфери пољопривреде можемо додатно да унапређујемо нашу сарадњу – рекао је председник Србије.
Према његовој оцени, посетиоци Сајма ће до 27. маја моћи да уживају у највишим привредним достигнућима. Поред механизације и пољопривредних производа, видеће и изложбе генетског потенцијала, органских производа, производа с ознаком географског порекла, производа с ознаком “Српски квалитет”, као и Националну изложбу стоке.
– Много тога можемо и морамо да променимо у нашим навикама и нашој пољопривредној производњи, пре свега у преради. Зато сам захвалан нашим мађарским пријатељима на томе што и у централној Србији улажу у фабрике за прераду воћа и поврћа. Верујем да ће таквих инвестиција бити још и сигуран сам да кад раде заједно људи могу да се осете лакше и виде велики бољитак за све нас – закључио је Вучић.

Захваливши се на срдачном дочеку, премијер Орбан је упозорио да галопирајућа инфлација, раст цена, глад у многим деловима света и, посебно, ратни сукоб у Украјини не дозвољавају опуштање и безбрижан одмор.

Заједнички се лакше решавају све тешкоће

Александар Вучић се захвалио и Златном спонзору 89. међународног пољопривредног сајма компанији Алдахра, као и сељацима и пољопривредницима који ће, како је рекао одржати и Србију и добар део региона у животу да имају довољно хране.

- Ако се не промени нешто око сукоба на истоку Европе, значајан део света, више од четвртине, биће у великом проблему у потреби за елементарним количинама хране. То може да донесе нове катастрофе на светском нивоу и нове проблем - од безбедносних до свих осталих јер се људи боре за свој опстанак. За нас је веома важно да увежемо и енергетику и пољопривреду и прехрамбену индустрију, да радимо вредно и да се припремимо за октобар, новембар, децембар, јануар и фебруар и да покушамо да заједнички пребродимо све пробелеме и тешкоће - закључио је Вучић.

Домаћин високим делегацијама Републике Србије и Републике Мађарске , председнику Вучићу и премијеру Орбану био је генерални директор Новосадског сајма и председник Градског одбора СПС Нови Сад Слободан Цветковић.