Представници италијанске регије Фурланија-Венеција-Јулијска крајина посетили Новосадски сајам
31/01/2023
СПС осуђује сраман графит у Кисачу
05/03/2023

У сусрет 100 година Сајма:Имали смо узлазни тренд закључно са 2019. годином и озбиљне приходе поредећи са неким претходним периодом

 

Чак 1923. године, на темељима футошких и новосадских вашара, настао је надалеко чувени Новосадски сајам. Готово да не постоји особа у земљи или регион у која није чула за ову институцију која прославља 100 година постојања. Сајам као такав доприноси развоју града, али и доприноси развоју привреде због својих многобројних активности.


Наш приход се мултипликује у односу на Град Нови сад седам до 14 пута. Значи, сваки динар која заради Новосадски сајам, 7 до 14 динара остане Граду, односно целокупној привреди. Свакако да у великој мери утичемо и на туристичку понуду коју рад има, на његову препознатљивост. Ту је та наша конгресна активност веома значајна, јер је наш Конгресни центар је да од најбоље опремљених у окружењу, имамо сву логистику – паркинг, неопходну технику, фантастичан ресторан. Конгресна делатност у великој мери утиче на долазак страних посетилаца, стручне јавности у Нови Сад – истакао је директор Новосадског сајма Слободан Цветковић.

Новосадски сајам може да се похвали великим бројем организованих догађаја, али и свакако истрајношћу током претходног периода који је био тежак за све у области сајамске индустрије.


-Није било лако вратити се у бизнис после короне. Имали смо узлазни тренд закључно са 2019-ом и озбиљне приходе поредећи са неким претходним периодом и озбиљан број сајамских дана и догађаја које смо организовали. Онда се десило затишје, годину дана нисмо могли да уђемо на Сајам. Претворио се прво у болницу, после у вакцинилиште. То је био велики удар, али и ту смо били бистри и будни и направили смо Еxпо онлајн. Једини смо у окружењу направили онлајн сајам и успели смо да останемо у комуникацији с излагачима и посетиоцима и да останемо видљиви, да се комуникацијски канал не изгуби – каже Цветковић.

Заштитни знак Новосадског сајма, најстарије сајамске куће у Србији, као престижог места за презентацију развоја агро- бизниса, свакако је међународни пољопривредни сајам који ће ове године прославити 90 рођендан.

-У сајамској индустрији чланица смо најреферереније међународне удруге сајмова, као и ЦЕФЕ. Такође, партиципирамо и на другим сајамским манифестацијама и догађајима. Тражимо могућности како да прилагодимо нове сајамске понуде новим посетиоцима млађе генерације и њиховим укусима који су такви да све завршавају онлајн, користећи ИТ технологије, мање су покретљиви, а нама је опет циљ да се догађаји дешавају на Новосадском сајму, да се ту сретну понуда и потражња и онда је неопходно пратити светске трендове – навео је Цветковић.


У години сајма посетиоце очекују неке редовне активности, попут сајма књига, образовања, међународне изложбе златарства и часовничарства, као и сајам туризма, лова и риболова.